Мистериите на Великденския остров

Главите от Великденския остров са високи средно 3,9 метра и тежат 14 тона. Те са човешки фигури с мъжка форма, изваяни във втвърдена вулканична пепел. Островитяните ги наричат моаи и озадачават етнографите, археолозите и други посетители, откакто първите европейски откриватели идват на острова през 1722 г. Защо първите островитяни са положили толкова колосално усилие? За съжаление, няма писмени записи и устните предания, която биха могли да ни помогнат да разкажем историята на тази отдалечена земя, нейният народ и значението на почти 900-те гиганта, които украсяват стерилния пейзаж на острова, са оскъдни. 

Местните дават на острова името Рапа Нуи. Колкото и уникални като култура да е бил, народът на Рапа Нуи, той оставя улики за произхода си в своя език, изкуство и вярвания. 

Съвременните археолози смятат, че първите и единствени хора, които някога са живели на Великденския остров, са отделна група полинезийци, които след като намират Великденския остров повече нямат контакт с други раси. Разбира се, до тази паметна дата, когато през 1722 г., на Велика неделя, холандският командир Джейкъб Рогевиен става първият европеец, който „открива“ острова. Онова, на което екипът му става свидетел и записва на острова, подхранва спекулациите за произхода на Рапа Нуи оттогава.
 

Възможно ли е Великденският остров да е бил населен от загубени полинезийски и испански моряци? Може би науката, в крайна сметка, ще ни даде окончателен отговор за това кои са били Рапа Нуи. Откъдето и да са дошли, Рапа Нуи са били невероятен народ. Те са изградили високо организирано и ефективно общество на малък остров от почти нищото и за няколкото кратки години, в които той съществува, създава загадка, която озадачава света и до днес.

Те съобщават за остров със смесени раси, на който заедно живеят тъмнокожи и светлокожи. Някои дори са били описвани като червенокоси и със загоряла от слънцето кожа! Това не се вписва добре само в сценария от Полинезия и въпреки скорошните доказателства, които подкрепят миграцията от друг остров в Южния Тихи океан, археолозите все още трябва да докажат твърденията на най-известния, но сега отхвърлен археолог и изследовател Тор Хейердах.

Статуите може би са създадени по образите на няколко върховни вождове. Твърди се, че не са били скулптури, изобразяващи конкретна личност, а сборни образи на хора с много благородно потекло. Моаите могат да са имали и свещена роля в живота на Рапа Нуи, служейки за церемониални канали за комуникация с боговете. Изследователите смятат, че физическото им положение между небето и земята ги поставя в светската и свещена земя: светска, защото изобразяват вожда и способността им физически да бъдат мястото за почивка преди рая, и свещена заради близостта им с божествата. Така главите посредничат между небето и земята, хората и вождовете, и вождовете и боговете.

Главите, които са обърнати с гръб към океана и церемониалните места са, разположени по крайбрежието и са концентрирани в югоизточния бряг на Великденския остров. 

Ако разпалихме вашето любопитство към Рапа Нуи
Елате с нас на екскурзия в Чили и Великденския остров през февруари 2020. Повече информация тук.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 9:00 - 18:30 бул. "Витоша" 156, ет. 1 02/951 61 49 0882 12 00 22
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:30 бул."Марица" 91 032/964 44 50 0884 36 36 99

Информацията, публикувана на сайта, е с рекламна цел и е възможно да са допуснати грешки. Съгласно чл.28, ал.2 от ЗТ достоверна и вярна се счита информацията, предоставена в офисa на Профи Травъл Център ЕООД или от оторизираните агенти!