Мистериите на Великденския остров

Главите от Великденския остров са високи средно 3,9 метра и тежат 14 тона. Те са човешки фигури с мъжка форма, изваяни във втвърдена вулканична пепел. Островитяните ги наричат моаи и озадачават етнографите, археолозите и други посетители, откакто първите европейски откриватели идват на острова през 1722 г. Защо първите островитяни са положили толкова колосално усилие? За съжаление, няма писмени записи и устните предания, която биха могли да ни помогнат да разкажем историята на тази отдалечена земя, нейният народ и значението на почти 900-те гиганта, които украсяват стерилния пейзаж на острова, са оскъдни. 

Местните дават на острова името Рапа Нуи. Колкото и уникални като култура да е бил, народът на Рапа Нуи, той оставя улики за произхода си в своя език, изкуство и вярвания. 

Съвременните археолози смятат, че първите и единствени хора, които някога са живели на Великденския остров, са отделна група полинезийци, които след като намират Великденския остров повече нямат контакт с други раси. Разбира се, до тази паметна дата, когато през 1722 г., на Велика неделя, холандският командир Джейкъб Рогевиен става първият европеец, който „открива“ острова. Онова, на което екипът му става свидетел и записва на острова, подхранва спекулациите за произхода на Рапа Нуи оттогава.
 

Възможно ли е Великденският остров да е бил населен от загубени полинезийски и испански моряци? Може би науката, в крайна сметка, ще ни даде окончателен отговор за това кои са били Рапа Нуи. Откъдето и да са дошли, Рапа Нуи са били невероятен народ. Те са изградили високо организирано и ефективно общество на малък остров от почти нищото и за няколкото кратки години, в които той съществува, създава загадка, която озадачава света и до днес.

Те съобщават за остров със смесени раси, на който заедно живеят тъмнокожи и светлокожи. Някои дори са били описвани като червенокоси и със загоряла от слънцето кожа! Това не се вписва добре само в сценария от Полинезия и въпреки скорошните доказателства, които подкрепят миграцията от друг остров в Южния Тихи океан, археолозите все още трябва да докажат твърденията на най-известния, но сега отхвърлен археолог и изследовател Тор Хейердах.

Статуите може би са създадени по образите на няколко върховни вождове. Твърди се, че не са били скулптури, изобразяващи конкретна личност, а сборни образи на хора с много благородно потекло. Моаите могат да са имали и свещена роля в живота на Рапа Нуи, служейки за церемониални канали за комуникация с боговете. Изследователите смятат, че физическото им положение между небето и земята ги поставя в светската и свещена земя: светска, защото изобразяват вожда и способността им физически да бъдат мястото за почивка преди рая, и свещена заради близостта им с божествата. Така главите посредничат между небето и земята, хората и вождовете, и вождовете и боговете.

Главите, които са обърнати с гръб към океана и церемониалните места са, разположени по крайбрежието и са концентрирани в югоизточния бряг на Великденския остров. 

Ако разпалихме вашето любопитство към Рапа Нуи
Елате с нас на екскурзия в Чили и Великденския остров през февруари 2020. Повече информация тук.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg


„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Стойността на отпусната помощ е 7 977,16 лв., от които 6 780,59 лв. европейско и 1 196,57 лв. национално съфинансиране. Средствата по проекта бяха използвани за покриване на разходи по различни туристически пакети и благодарение на тях се запази стабилността и устойчивостта на фирмата.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал. Стойността на отпусната помощ е 94695.90 лева.”

"ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.101-0135 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“ за дейности, необходими за преодоляване на недостига или липса на оборотен капитал, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Стойността на отпусната помощ е 14 102,90 лева.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Договор BG16RFOP002-2.089-0733-С01 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”. Стойността на отпусната помощ е 50 000 лева.”