Галапагос и уникалните животински видове

Островите Галапагос са вдъхновили Чарлз Дарвин за неговата теорията на еволюцията чрез естествен подбор. За това и 19те острова и околният морски пейзаж са наречени уникален „жив музей и витрина на еволюцията”. Гигантската костенурка и игуаната са само едни от многото необичайни видове, развили се там, вследствие на изключителната изолация на островите. Галапагос е много малък архипелаг, изгубен далеч в океана. Естествената стойност на Галапагоските острови не се крие в многообразието: всъщност е точно обратното. Галапагос е сурова, отдалечена земя и видовете, които са пристигнали там, не са оцелели чрез разнообразяване, а по-скоро чрез еволюиране на специфични черти, за да отговарят на определена ниша в околната среда. Островите Галапагос също са изключително девствени: никое друго място на земята не е толкова запазено от външни и инвазивни видове.

Галапагос е изключителен и заради уникалното преживяване, което човек има, докато го посещава. Тъй като е била изолирана толкова дълго, дивата природа на Галапагос така и не се страхува от хората. Там трябва да гледате в краката си, защото може по невнимание да стъпите върху някой изключителен див вид. Най-вълнуващо за посетителите е липсата на страх и дори любопитство, с които животните на Галапагос обикновено се отнасят към хората. Невероятните, близки срещи са нормални тук. И докато островите са жива лаборатория на еволюционните промени, техните екосистеми остават забележително непроменени. Около 95 процента от биологичното разнообразие на островите остава незасегнато - забележителна цифра. Но дори този рай не е останал напълно девствен. Човешката намеса е ограничена до 3% от територията, в специално разпределени селски и градски райони на 4 от островите. Останалите 97% от общата площ е обявена за Национален парк през 1959 г. На всеки остров броят на посетителите е ограничен и има само няколко официални места за кацане и посещение. Трябва да следвате инструкциите на водача, за да защитите дивата природа и да не излизате извън маркираните пътеки. Това не е проблем, тъй като животните са толкова опитомени, че ще седнат точно на пътеката или ще я пресекат, без да обръщат внимание на туристите.
Архипелагът и околните му води, разположени там, където се срещат три океански течения, са известни с уникалните животински видове. Активните вулканични острови са дом на очарователни същества, които не се срещат никъде другаде на Земята, включително морски игуани, гигантски костенурки, нелетящи корморани и огромно разнообразие от чинки.



Санта Круз

Санта Круз е най-големият и островът, където могат да се наблюдават гигантски костенурки сред природата. Когато тези ,изглеждащи като праисторически зверове животни,  издължат вратовете си, наподобяващи акордеон, гледката е впечатляваща. Най-голямата им популация се размножава на него.Има и лагуна с фламинго.
„Las Grietas“ или „Пукнатините“ са дълбоки процепи в еквадорския пейзаж, навлизащи стотици километри в земята, създавайки невероятно тесни отвесни каньони, пълни с кристално чиста вода. Популярни сред авантюристите и натуралистите, „Las Grietas“ създават сюрреалистичен пейзаж за каяк или плуване, който е трудно да си представим, че съществува другаде. Морската вода навлиза в каньона по пътека, която е пълна с мангрови дървета. И прясна вода влиза от обратната посока. Корените на мангровите гори филтрират морската вода и помагат за създаването на вълшебен тюркоазено син, кристално чист басейн, който е любима дестинация както за плуване, така и за шнорхелинг. 



Геновеза

Известен още с името Тауър, остров Геновеза получава името си от италианския град Генуа, родно място на Христофор Колумб. Островът е формиран от лавата на угаснал вулкан. Популярен е и с името  „Островът на птиците“, наричан така заради огромната популация от различни видове птици, включително фрегати и галапагоски чайки – единствените птици, които са активни през нощта. Сред видовете птици, които живеят тук най-често се срещат лава чайки, присмехулник, нощни чапли с жълта корона, лава чапли, галапагоски гълъби и жълти коприварчета, които внасят цвят с ярките си пера. Заливът на Дарвин се намира на същия остров. От него пътека се извива покрай приливни басейни и хребети от лава, до високо място с изглед към залива, предлагащо една от най-спиращите дъха гледки в Галапагос. Заливът Дарвин е и единственото място на островите, където може да се наблюдава остроклюна земна чинка, ендемичен вид срещащ се на Галапагоските острови.



Санта Фе

Санта Фе е дом на два вида ендемични за острова: земна игуана и застрашеният от изчезване оризов плъх. Популацията на сухоземната игуана наброява 6 500-7 000 индивида. Това е и мястото на най-продължителния изследователски проект на морски игуани, започнал в края на 70-те години.
Остров Санта Фе, наричан още остров Барингтън, е малък, сравнително плосък остров в центъра на архипелага, югоизточно от остров Санта Крус. Геологически, той е един от най-старите вулкани, със скални образувания под повърхността на водата, които датират от 3,9 милиона години. Има сериозни доказателства, че гигантските костенурки произхождат от Санта Фе. Растителността на острова се характеризира с гъста гора от най-големия вид гигантски кактус Opuntia.
Посещенията на острова започват на малкия плаж в залива Барингтън от североизточната страна на острова. Голям брой морски лъвове се намират на плажовете в залива и често могат да се видят, плуващи сред вълните. Има две пътеки, един къс маршрут, който е доста близо до плажа и осигурява среща отблизо с масивния кактус Санта Фе Опунция. Земна игуана, както и ястреби Галапагос често се виждат от пътеката на посетителите. Вторият път се изкачва по стръмна скала, предоставяща гледка към вътрешната част на острова.
Високите скали осигуряват убежище за чайки с лястовичи опашки, червени тропически птици, нерези. Често се наблюдават видове Галапагоска земна игуана, както и лава гущери. На Остров Санта Фе се намира един от най-красивите заливи сред всички острови от архипелага.   Той е централен остров, заобиколен от невероятен залив с тюркоазена вода! Този остров е защитен от естествена преграда от скали, където над колонии от морски лъвове  се виждат да прелитат и ястреби. Голям брой морски лъвове се намират на плажовете в залива, като от време на време пречат на преминаването по двете пътеки, водещи от плажа. Заливът е отлично място за плуване и гмуркане с шнорхел, където морските костенурки, скатовете, рибите и чистата и топла вода са уникални атракции.

Ако с този разказ предизвикахме интереса ви към Галапагос и техните обитатели - заповядайте с нас да ги срещнем отблизо.
По време на екскурзията ни в Колумбия и Еквадор ще участваме в изключителен Круиз из островите Галапагос. Вижте цялата информация и програмата на пътуването тук.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg