Езеро Накуру и Масай Мара в Кения

Национален парк езеро Накуру

 

През 50-те години на миналия век езеро Накуру в Кения е зона за наблюдение на птици и спортна стрелба, а през 1968 г. е обявено за национален парк. Оттогава резерватът е разширен и ограден, за да защити популациите на застрашените животни, живеещи на неговата, променяща се според сезона, територия. Може да покрие до 40 квадратни километра. Националният парк на езерото Накуру включва плиткото солено езеро и околната защитена зона за диви животни, обхващаща около 188 квадратни километра. През 2011 г. е обявен от ЮНЕСКО за един от обектите на световното наследство на Кенийската езерна система (включваща още езерата Елементайта и Богория).

 

 

Сафари любителите избират тази дестинация, защото могат да се насладят на малко фламинго, голямо фламинго, жираф, бял и черен носорог. Поразителната гледка на покритите в розово води на Накуру привлича пътешественици и фотографи от цял свят. Най-доброто време за наблюдение на фламинго в езерото Накуру е през сухия горещ сезон през януари и февруари. Точно тогава е нашето Сафари в Кения, вижте тук за подробности.

 

Макар да преобладават умерени температури през цялата година, е добре да си вземете якета, полари или пуловери, за да можете да се насладите и на вечерите и утрините край езерото. Тогава температурите са ниски. Климатът в този район е наистина чудесен. Няма да се пържите на силно слънце. Вероятно обаче ще ви завали. Най-често вали в късния следобед.

През дъждовния сезон по-високите нива на валежи намаляват алкалността на водата в езерото и има по-малко водорасли за птиците. Тогава може временно голям брой фламинго да мигрират към други солени езера в Кения като Богория и Натрон. И все пак езерото Накуру си остава най-доброто езеро за наблюдение на фламинго от всички езера в Рифтовата долина на Кения и е лесно достъпно.

 

 

Специална забележителност в Накуру е жирафът на Ротшилд. Отчетливата му шарка  се забелязва отдалече. Паркът е убежище и на черния и белия носорог. В Накуру се срещат още лъвове, импала, воден козел и големи стада биволи, обикалящи откритите тревни площи. Национален парк езеро Накуру има най-голям брой леопарди на квадратен километър от всеки друг парк в Африка.

Повечето посетители използват езерото Накуру като спирка по пътя до Масай Мара и прекарват само една нощ в парка. Точно така правим и ние в нашето Сафари в Кения през януари 2023 година

Заповядайте с нас!
    

 

Национален парк Масай Мара

 

Националният резерват Масай Мара е следващата стъпка на пътешествениците в Кения. Той граничи с Национален парк Серенгети, Танзания. Намира се в Голямата рифтова долина, която е разломна линия, достигаща на около 5600 километра в Червено море.

Най-старите доказателства за хора в парка са откритите върхове на стрели и керамика отпреди 2000 години. Районът е наречен Мара от древните обитатели на околността - масаите. Мара на езика на масаите се превежда като “на петна”, това описва пейзажа, покрит със сенките на облаците, кръгове от дървета и шубраци, които изпълват картината. Те говорят езика маа и суахили, кенийски и танзанийски. Масаите са силно независими хора, които все още ценят традициите и спазват древните ритуали дори в ежедневието си. Живеят в синхрон с природата. Тя е важна част от техните вярвания. Хармоничното съществуване на човека и дивия свят прави Масай Мара един от най-уникалните райони на дива природа в света.

 

 

В Национален парк Масай Мара е напълно възможно да видите не само „Голямата петорка на дивите животни“, както са известни слон, лъв, бивол, хипопотам и носорог, но всъщност и „Голямата деветорка“, включваща още жираф, зебра и „големите котки“ - леопард и гепард. В парка е възможно да видите също крокодили, чакали, хиени и маймуни.

Ловът на диви животни е абсолютно забранен. 

В резервата има над 470 вида птици, много от които са прелетни. Видове като орли, щъркели и лешояди са само няколко от над 50 различни хищни птици, които живеят в резервата.

Топографията в Мара е четири основни вида: Нгама Хилс на изток се характеризира с песъчлива почва и храсти, любими на черния носорог; Олоололо Ескарп, очертаващ западната граница и издигащ се до великолепно плато; Триъгълник на Мара, граничещ с река Мара с тучни пасища и акациеви гори, изхранващи маси от дивеч, особено мигриращите гну; Централните равнини, образуват най-голямата част от резервата. Разпръснатите храсти и скалистите хълмове сред вълнисти пасища са предпочитани от равнинния дивеч.

Поради обширните, леко хълмисти и тревисти саванни равнини, които доминират пейзажа на южна Кения, климатичните условия в Масай Мара са приятни. Средните температури варират от около 12 до 30 °C. Надморската височина е от 1500 до 2200 метра. В наши дни Националният резерват се простира на 1510 квадратни километра, но през 1961 г., когато е обявен за защитена територия, е бил само 520 квадратни километра. 

 

 

Пресеченият от река Мара резерват, може да не е най-големият по размери на защитената територия в Кения, но е един от най-популярните не само в Африка, а и в целия свят. 

Прииска ли ви се да се събудите в 4 звезден лодж в сърцето на Масай Мара и да се насладите на красивите пейзажи? Гарантирано място за всеки до прозорец дава възможност да се възхитите на дивите животни и все пак да сте на безопасно място в 4х4 джип. Направете го още през януари 2023 година като се включите в нашето първокласно 6 дневно джип сафари в Кения с морска почивка.

Най-известнтие резервати в Кения.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:30 - 17:30 бул."Марица" 91 +359 897 967 485


„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Стойността на отпусната помощ е 7 977,16 лв., от които 6 780,59 лв. европейско и 1 196,57 лв. национално съфинансиране. Средствата по проекта бяха използвани за покриване на разходи по различни туристически пакети и благодарение на тях се запази стабилността и устойчивостта на фирмата.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал. Стойността на отпусната помощ е 94695.90 лева.”

"ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.101-0135 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“ за дейности, необходими за преодоляване на недостига или липса на оборотен капитал, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Стойността на отпусната помощ е 14 102,90 лева.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Договор BG16RFOP002-2.089-0733-С01 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”. Стойността на отпусната помощ е 50 000 лева.”