4 задължителни забележителности в Австралия

Австралия е удивителна, има от всичко - високи планини, обширни равнини, безкрайни плажни ивици, древна история и модерни градове, наситени с в живот. Нека ви разкажем за 4 от най-големите забележителности на най-малкия контент на планетата.




 

Улуру - скалата с цветни настроения

 

Улуру или Айерс Рок е скала в Австралия, известна с това, че има много „настроения“ и променя цвета си в зависимост от времето през деня, метеорологичната обстановка и сезона. Тя е великолепно място за посещение и една от най-интригуващите забележителности в цялата страна. 

Айерс Рок е образувана преди повече от 600 милиона години и заема 1326 квадратни километра. Издига се на височина от 348 м (по-висока е от Айфеловата кула и Крайслер Билдинг). През 2018 г. геолози изчисляват, че теглото на Улуру е 1 425 000 000 тона - и това е само частта над земята. Върхът на Улуру е плосък, но всъщност е покрит с пукнатини и бразди. Скалата обаче е отвесна отстрани. Първоначално се е намирала на дъното на морето, далеч под земята. С течение на времето все повече от скалата става видима на сушата, тъй като земята и морето променят формата си. 

Улуру е много важна за аборигените и е включена в списъка на световното културно наследство през 1987 г. Освен това се появява в списъка като културен обект поради важността му за аборигените. Хората Anangu принадлежат към местните аборигенски племена Pitjantjatjara и Yankunytjatjara и са традиционните собственици на Улуру. Името „Улуру“ идва от аборигенския език. Роденият в Англия австралийски изследовател Уилям Госе ѝ дава името Айерс Рок, когато за първи път се натъква на нея през 1873 г. и я кръщава на осмия премиер (президент) на Южна Австралия, сър Хенри Айерс.

Айерс Рок за първи път е обявен за национален парк през 1950 г., а през 1958 г. като Улуру и Маунт Олга (сега Ката Тюта) са изрязани от аборигенски резерват, за да образуват Национален парк Айерс Рок–Маунт Олга. Името на парка е променено на национален парк Uluru и Kata Tjuta през 1977 г.

В определени части от националния парк е забранено да се снима, защото са от духовно и културно значение за местните. За това е най-добре да дойдете с нас да ги видите на живо. Много маршрути могат да се предложат на туристите, но ние сме подбрали от всички тях този, който ще Ви даде най-пълна представа за природата и хората на Австралия. 



 

Дейнтри - най-старата дъждовна гора на планетата

 

Дейнтри е на цели 180 милиона години, което я прави най-старата тропическа гора на Земята. Толкова е стара, че е дом на 12 от общо 19-те семейства примитивни цъфтящи растения, открити на Земята. Подобен брой примитивни семейства се срещат във всички тропически гори на Южна Америка, включително тропическите гори на Амазонка. Освен че е най-старата, Дейнтри е и една от най-големите непрекъснати зони на тропическа гора в Австралия – тропическата гора обхваща площ от около 1200 км². Намира се в Североизточното крайбрежие на Куинсланд, Австралия.

С такава дълга и богата история, дъждовната гора Дейнтри е дом на около 30% от видовете жаби, влечуги и торбести животни в Австралия, 65% от видовете прилепи и пеперуди в страната, както и 18% от всички видове птици, 34% от бозайниците и 65% от папратите. Има над 12 000 вида насекоми, виреещи в тропическите гори Дейнтри, и над 200 вида сухоземни охлюви. Дъждовната гора Дейнтри има едни от най-високите тропически дървета в света. Най-големият представител е Bull Kauri, вид иглолистно дърво, което може да достигне до 50 метра височина и 2,7 метра в диаметър.

Дъждовната гора Дейнтри е популярна дестинация за еднодневна екскурзия от Кернс и Порт Дъглас. Посетете я с нас. Вижте повече тук

Разнообразието, сложността и възрастта на растителните видове в тропическите гори Дейнтри са по-големи от всяка друга екосистема в Австралия и много места по света. Районът е дом на най-голямата концентрация на растителни видове, които са редки или застрашени от изчезване навсякъде по света. От 36 вида мангрови гори в Австралия, 28 се срещат в района на Дейнтри.

Всяко растение в тропическите гори е във връзка с други растения, за да изпълнява специална роля. Много растения не могат да оцелеят без характеристиките на друго растение до тях.

Оценка на обхвата и разнообразието от живот в тази част на света може да се получи само чрез посещение на самия район.

Шотландският геолог Джордж Елфинстоун Далримпъл открива река Дейнтрий през 1873 г. Кръщава я на родения в Англия австралийски геолог и фотограф Ричард Дейнтрий.

Това е единственото място на Земята, където се срещат два обекта на световното наследство. Дъждовната гора Дейнтри се простира до Коралово море, където се намира невероятният Голям Бариерен Риф. Може да посетите дъждовната гора и Големия Бариерен Риф с нас.

 



Голям Бариерен Риф - най-голямата система от коралови рифове в света

 

Големият бариерен риф е едно от седемте чудеса на света и покрива площ от 344 400 км². Той е по-голям от Великобритания, Швейцария и Холандия взети заедно. Простира се от Бъндаберг до най-северната точка на Куинсланд, разнообразната и пъстра гама от отделни коралови системи е в изобилие. Само 7% от Големия бариерен риф се използва за туристически цели, но все още изглежда, че има безкрайни девствени води за изследване и крайбрежни рифове.

Като обект, включен в Списъка на световното наследство, Големият Бариерен Риф включва едно от седемте природни чудеса на света - най-голямата жива структура в света. Другите в списъка са Северното сияние, пристанището на Рио де Жанейро, Големият Каньон, връх Еверест, вулканът Парикутин и водопадът Виктория. 

Големия бариерен риф е много стар, части от него датират отпреди цели 20 милиона години. Впечатляващо е, че той може да бъде видян от астронавтите в космоса. Състои се от 2900 отделни рифа и 900 острова. Това е перлен низ от рифове и лагуни, които могат да се похвалят с всеки възможен нюанс на синьото. Това природно чудо на Австралия кипи от живот. Морските животни тук варират от микроскопичен планктон до китове с тегло 100 тона. Това е експлозия от цветове, карнавал на живота. Тези корали са единствените животни, които също преминават през фотосинтеза, така че разглеждането на коралите като растения е много често срещано погрешно схващане! С над 300 вида твърди и меки корали, съставляващи Големия бариерен риф, разнообразието от нюанси, текстури и форми е просто уникално. 

През последните години това природно чудо е изправено пред множество заплахи, включително подкисляване на океана и затопляне на температурите на морската повърхност, което причинява обезцветяване на коралите. От 1998 г. насам е имало шест широко разпространени случая на обезцветяване на рифа, четири от които са се случили след 2016 г., включително тази година. Въпреки че все още са по-високи от нормалното, температурите на морската повърхност започнаха да намаляват в началото на април 2022 г. Голяма част от рифа е защитена от Морския парк на Големия бариерен риф. 

Големият бариерен риф е дом на над 30 вида делфини и китове. Невероятно е да забележите един от тези зашеметяващи морски бозайници в техните естествени местообитания. Известни като дружелюбни и любопитни както китовете, така и делфините са великолепна гледка, на която можете да се насладите, докато се забавляват в девствените тюркоазени води на Големия бариерен риф. Ако имате късмет, може да забележите афалина или дори гърбат кит по време на целодневната екскурзия с обяд на катамаран. Един специален ден за шнорхелинг в Големия Бариерен Риф е включен в нашата Екскурзия в Австралия и Нова Зеландия.





Дванадесетте апостоли - скална формация

 

Великият океански път е един от най-известните пътища в Австралия, с невероятни пейзажи и живописни гледки по целия маршрут. Построен от завърнали се войници след Първата световна война, пътят е посветен като мемориал на онези, които са загинали в битки, и е предназначен да свързва изолираните общности, които живеят на скалистото крайбрежие на Виктория. Той ще ни отведе до Дванадесетте апостоли - формация от варовикови образувания край брега на националния парк Порт Кембъл. Сега те са осем - преди е имало дванадесет - стърчащи от Южния океан колони. Първоначално са били наречени „Свинята и прасенцата“. Свинята е бил остров Матън Бърд, който стои в устието на дефилето Лох Ард, а нейните прасенца са били 12-те апостоли. Те са възникнали преди около 20 милиона години, когато милиарди малки морски скелети са се натрупали на дъното на океана, постепенно създавайки варовикови образувания. Докато океанът се оттегля, скалите се оголват над морското равнище. Бурният и своенравен Южен океан постепенно ерозира по-мекия варовик, образувайки пещери. Те постепенно са се превърнали в арки и когато се срутват, скалните купчини с височина до 45 метра остават изолирани от брега. Скоростта на ерозия в основата на варовиковите стълбове е приблизително 2 см на година. Очаква се съществуващите да се превърнат в нови купчини варовик в бъдеще поради ерозията на вълната, която изронва скалата.

 

Близостта на скалните колони една към друга е направило мястото популярна туристическа атракция. В момента има осем останали апостоли, деветият се срива драматично през юли 2005 г. Въпреки това името “Дванадесетте апостоли” остава значимо и грандиозно, особено в австралийската туристическа индустрия.

 

Емблематичните златни скали и рушащите се колони на Дванадесетте апостоли могат да бъдат открити на 7 км източно от Порт Кембъл. Те са защитени от морския национален парк Дванадесет апостоли, който обхваща 7500 хектара и минава по протежение на 17 километра зашеметяваща брегова ивица. Скалното образувание на Дванадесетте апостоли е и третото най-популярно природно място в Австралия (след Улуру и Големия бариерен риф).

 

Посещение на 12 апостоли е включено в нашата Екскурзия до Австралия.

 

Прийска ли ви се да отлетите за далечната Австралия? Ако отговорът е положителен - разгледайте програмата на нашата Екскурзия до Австралия и Нова Зеландия или направо ни звъннете, за да запазите своето място.

4 забележителности в Австралия, които да посетите задължително

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg