лв

Будистка Приказка за Мианмар и морска почивка на топлия Бенгалски залив

 • Янгон
 • Баган
 • Мандалей
 • Нгапали
13 дни / 11 нощувки
звънни ни за резервация пиши ни за резервация
Очаквайте нови дати
Обща информация


Приказката започва преди 953 години в земите на днешен Мианмар, когато небудистки Крал обявява война на съседния будистки Крал, побеждава го, пленява целия Кралски двор и ги отвежда в плен. Не ги убива, не ги изтезава а единственото, което иска от будисткият Крал е … да му построи прелестен храм, за прослава на столицата Баган.
Това е единственото условие да освободи всички пленени и да се завърнат в своето Кралство, което остава свободно, но осиротяло - без обичния си Крал. Крал Мануха “Плененият“, построява за няколко години голям и подобаващ храм за столицата Баган и обещанието бива изпълнено. Мануха се завръща триумфално с целия Кралски двор, но преди това е направил своето “сладко отмъщение“ - оставя следите от пленничеството си навсякъде в построения храм. Крал Мануха проектира вътрешността на храма така, че всеки влязъл в храма да се чувства “като в плен“ - гигантски, смазващи статуи на Буда и миниатюрни свободни пространства.
Така се е чувствал самият той по време на плена, но е успял да си възвърне свободата по мирен и добронамерен начин. Затова храмът Мануха в Баган е нещо повече от будистки храм - той е символ на миролюбивия съзидателен път, който трябва да изминат всички Владетели по Света, преди да “влязат в историята“. Будистката история на Мианмар е уникална и нравствено-поучителна !
Съвременния разказ за Мианмар е не по-малко интригуващ.
В земите на модерен Мианмар традициите на Матриархата са живи и до днес, затова семейните добродетели, семейното наследство и семейния бизнес се предават на майката в семейството. Неслучайно начело на изпълнителната власт в момента е жена, носител на Нобелова награда за Мир. Освен това Мианмар е единствена държава в Южна Азия, която има приятелски отношения едновременно с Индия, с Китай и със САЩ и в последното десетилетие има истински бум на съвременната туристическа индустрия !
Предпоследния раздел от “Приказката за Будистки Мианмар“ ще бъде на брега на топлия Бенгалски залив и ще се насладим на прекрасния 5* морски курорт Amazing Ngapali Resort.
Но, последната част от Будистката Приказка е абсолютно категорична:
- Прераждането не се доказва, то съществува !

Бъдете и Вие част от “Преродения Будистки Мианмар“ !

Имате дългогодишния опит на Профи Травъл
в “Приказните Дестинации“ !

ИНФОРМАЦИЯ и цени

Общата цена на пътуването включва:

Самолетни билети София – Доха – Янгон / Янгон – Доха – София с Qatar Airways с включени летищни такси*;
Самолетни билети Янгон – Баган, Баган – Мандалeй, Мандалей - Нгапали, Нгапали - Янгон с включени летищни такси*;
1 нощувка в хотел на летището в Доха Oryx Airport Hotel 4*;
2 нощувки със закуски в хотел Melia Yangon 5* в Янгон;
2 нощувки със закуски в хотел Ananta Bagan 4* в Баган;
2 нощувки със закуски в хотел Rupar Mandalar Resort 4* в Мандалей;
4 нощувки със закуски в хотел Amazing Ngapali Resort 5* в Нгапали;
10 закуски, 8 вечери и 3 обяда;
Всички трансфери и турове по програма с климатизиран автобус;
Местно екурзоводско обслужване;
Всички входни такси на посещаваните обекти;
Водач на Профи Травъл;
Предварителна туристическа информация за посещаваните страни и градове;
Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” на ЗК„Мондиал Асистанс” (част от Allianz Group) за лица до 70 г., за застрахователна сума 10 000 евро и покрити основни рискове (вижте приложените Общи условия на „Мондиал Асистанс”).
Летищните такси към момента на публикуване на офертата (25.09.2020) са в размер на 625 лв и се фиксират към датата на доплащане – 17.01.2021, поради честата им променливост !

Общата цена на пътуването не включва:
Полет с балон с горещ въздух над Баган – цена при запитване;
Такса обслужване на местни екскурзоводи и шофьори – 60 лв на човек;
Такса виза за Мианмар – 90 лв на човек. Прави се от Профи Травъл он-лайн.
Хотел на летище Доха на връщане – при запитване;
Доплащане за настаняване в единична стая – при запитване;
Застраховка “Защита при отмяна на пътуване“ и прекъсване на пътуването по независещи от клиента причини с покрити рискове във връзка с COVID-19. Тази допълнителна застраховка е по желание и може да се сключи до 40 дни преди отпътуване, като застраховката започва да важи 10 дни след сключването. Цената към момента на публикуване на програмата е 357 лв на човек.
Препоръчваме на всички да си направят тази допълнителна застраховка !

За лица над 70 години - доплащане за застраховка „Помощ при пътуване в чужбина – 50 лв;
Напитки и лични разходи;

отвори цялата информация
Програма

Ден 1 / 19 февруари 2021, петък / София - Доха
Отпътуване от летище София в 15:50 с полет на Qatar Airways за Доха.

Ден 2 / 20 февруари 2021, събота / Доха - Янгон
Кацане в 23:30 в Доха. Настаняване и нощувка на единствения намиращ се на самото летище хотел. Продължение за Янгон с полет в 08:15.
Кацане на летището в Янгон в 17:40. Посрещане, трансфер и настаняване в Melia Yangon 5*. Свободно време за аклиматизация. Нощувка.

Ден 3 / 21 февруари 2021, неделя / Янгон
Целодневна панорамна обиколка на централната част на Янгон с разглеждане на езерото Кандавги, пагодата Суле (отвън), пагодата на Полегналия Буда (отвътре), парка Маха Бандула с Паметника на независимостта, сградите на Кметството и на Съдебната палата (отвън) и други интересни колониални сгради, наследство от британците. Янгон е столица на Мианмар от края на 19 век до 2006 г. и представлява оживен многомилионен азиатски град, център на икономическия живот на страната. Следобед посещение на покрития базар Богьоке Аунг Сан за покупка на сувенири и изделия от нефрит. Привечер ще се насладим на залеза на слънцето при най-почитания будистки храм в Мианмар – великолепната пагода Шведагон.
Вярва се, че в нея се съхраняват няколко реликви от историческият Буда Шакямуни. Цялата е покрита със злато и е богато декорирана с диаманти, рубини, смарагди и други скъпоценни камъни.
Вечеря в местен ресторант, връщане в хотела и нощувка.

Ден 4 / 22 февруари 2020, понеделник / Янгон - Баган
Закуска, трансфер и полет за древния град Баган - на брега на река Иравади.
Баган е най-значимият архитектурен резерват в страната, където векове наред крале, генерали и глави на знатни родове не са жалели усилия, средства и време да строят тухла по тухла храм след храм, само за да увековечат своето пребиваване на тази земя и да гарантират своето следващо прераждане.
Посещение на пагодата Суламани - „Храма на малкия рубин“, известен с най-богатите стенописи в района на Баган. На един от тях ще открием част от множеството прераждания на Буда като: фермер; войн; крава; маймуна, цвете, монах и много други и това е съществена част от „Будистката Приказка за Мианмар“.
Обяд в местен ресторант с вкусни традиционни ястия. Настаняване в хотел Ananta Bagan 4* и свободно време за почивка.
В късния следобед посещение на други 2 знакови храма; високата 46 метра пагода Хтиломинло - „Храма на момчето, което искаше да стане Крал“ и посрещане залеза на слънцето при Златната пагода Швезигон - „Храма с къщата на Духовете“. Това е един от кралските храмове в Баган и затова целия е в злато. Дълг на всеки Владетел, на всеки държавен служител и на всяко семейство е било да построят храм. Затова целия регион на Баган е осеян с хиляди храмове, малки и големи според възможностите на всеки. Посещението на „Къщата на Духовете“ ще ни направи живи свидетели на древните традиции и вярвания. Мианмар е единствената будистка държава, където древните вярвания в Духовете са инкорпорирани по своеобразен начин в местната култура, в местните храмове и въобще в Будизма в Мианмар.
Вечеря в местен ресторант с традиционно за района куклено шоу. Нощувка.

Важно! Посещението на всички храмове в Мианмар се прави без обувки и чорапи.

Ден 5 / 23 февруари 2021, вторник / Баган 
Рано сутринта, по желание, можете да посрещнете изгрева издигайки се с балон над долината на Баган. Летейки, пред вас се разкрива величествена и магическа гледка към многобройните пагоди осеяли равнината. От високо придобивате реална представа за размерите на този приказен археологически комплекс, който неслучайно е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
Закуска в хотела и посещение на останалите три знакови храма в Баган: Ананда; Мануха и Татбииню.
Разглеждане на пагодата Ананда„Белият храм на ученика на Буда“ - архитектурен шедьовър с перфектни пропорции и с 4 впечатляващи статуи: една на историческия Буда Шакямуни (Гаутама) плюс още 3 статуи на Буди (Касяпа, Кукусанда, Конагамана). Ананда е един от главните ученици и сподвижници на историческия Буда като го придружава през цялото време и с това си заслужава прозвището „Този, който чу много“ и „Пазителят на Дарма“. Храмът е под специалната грижа на Индия, откъдето идва учението на Будизма в Мианмар. За тази дълбока връзка свидетелства и паметна плоча за посещението на министър-председател на Индия - Нарендра Моди, след основна реконструкция на храма със средства отпуснати от индийската държава. Много са посланията в този така съвършен от архитектурна гледна точка храм, но ги обединява космическото усещане за съвершеност между духовното и материалното начало.
Посещение на храма Мануха „Храм на пленения Крал“ - прочут с гигантските образи на Буда съчетани с миниатюрни свободни пространства. Тук отново ще оживее Будистката Приказка за Мианмар, която е на повече от 953 години и по време на това посещение ние също „ще бъдем в плен“ на този исторически разказ за Вярата и за Съзиданието.
Завършваме с посещение на най-високия храм в Баган – пагодата Татбийню „Храмът на всезнанието”. Вътре в храма на няколко нива са били разположени, манастир, библиотека, трезор и традиционните олтари с Буди. Земетресенията и войните са оставили своите следи в архитектурата, но въпреки това храма е в отлично състояние и тук ще научим още за бурната история на региона. Връщане в хотела за обедна почивка.
При залез слънце ще се изкачим на един от хълмовете край града, откъдето се разкрива прекрасна гледка към храмовете на Баган. На това мистично място ще посрещнем залеза на слънцето – емблематично изживяване в Мианмар. Вечеря в хотела и нощувка

Ден 6 / 24 февруари 2021, сряда / Баган - Мандалей 
Закуска. Следва трансфер до летище Баган за полет до Мандалeй. Това е вторият по големина град в Мианмар и последна имперска столица до 1885 г. когато е превзет от англичаните.
Посрещане от местен екскурзовод и посещение на пагодата Махамуни – един от най-значимите съвременни храмове в Мианмар. Впечатляваща е златната пищност на храма. Тук ще станем свидетели на уникален ритуал, отдаващ почит на Буда – лепенето на тънки златни листчета (с дебелината на цигарена хартия) по статуята на Буда и така през годините тя е „пораснала“ с повече от 15 сантиметра златен слой. Бедни и богати, всеки ден идват тук за да поставят своя пореден златен лист – израз на тяхното преклонение, вяра и почит. Вие ще бъдете директни свидетели на този древен будистки, мианмарски ритуал !

Настаняване в хотел Rupar Mandalar Resort 4* и свободно време за почивка.
Следобед посещение на Швенандау - „Манастирът на Златния Дворец“. Единствената запазена сграда от кралския дворец е именно манастира от тиково дърво с впечатляващи дърворезби и украса. Последният Император на Бирма е решил да го построи извън рамките на двореца и това се оказва решаващо за спасяването на храма от бомбандировките по време на войните. п
Следва посещение на пагодата Китодау която ще затвърди убеждението ни, че Мандалей и Мианмар имат особено място в историята на Будизма. На това място през 1871 г се провежда Петия Будистки Събор, под предводителството на Краля на Бирма и се правят много важни разяснения за доктрината на историческия Буда, записани в Пали Канона - най-стария и най-пълен писмен текст със Заветите на Буда. За грандиозното историческо събитие в двора на пагодата се строят 729 мраморни параклиса (с форма на малка пагода), като във всеки от тях е вградена каменна плоча с текстове от Пали Канона. Но това не е всичко ! Повече от 2400 монаси и Висши, посветени Лами пеят денонощно псалмите от Пали Канона в продължение на 5 месеца - докато трае Събора.
За завършек на деня посрещаме залеза на слънцето от Хълма на Мандалей – прекрасна панорамна гледка, почти приказна и нереална, сякаш си в друга епоха и в друг свят, където властват други закони и хармония. Връщане в хотела вечеря и нощувка.

Ден 7 / 25 февруари 2021, четвъртък / Мандалей - река Иравади 
Закуска. Отпътуване за целодневна екскурзия с круиз по река Иравади – най-голямата водна артерия на Мианмар, извираща от хималайските ледници на север и вливаща се в топлите води на Андаманско море на юг. След като преминем на отсрещния бряг на река Иравади ще посетим изваяната в скалата пагода Патодауги. Строителството започва през 1790 г. и е било толкова грандиозно като идея и замах, че е имало опасност държавата да фалира, заради непоносимите разходи в тогавашните размирни времена. За целта, придворните астролози създават „фалшиво Пророчество“, че „след построяването на Храма – няма да мине много време и Краля ще умре“. Това забавя довършването на скалния храм, а след смъртта на Краля през 1839 г. строежа е напълно изоставен. Но „Будистката Приказка за Мианмар“ има продължение !
Само 20 години след смъртта на Краля голямо земетресение разсича фасадата на главния вход и изглежда, че Пророчеството се оказва истинско …

Продължаваме с фото-пауза при гигантската камбана на храма, а след това и в района на хълмовете Сагаинг. Обяд в местен ресторант и посещение на фабрика за сребърни сувенири и изделия. Днес ще посрещнем поредния залеза на слънцето на брега на река Иравади на историческия 200-годишен мост от тиково дърво – друго емоционално преживяване в страната на Буда !
Връщане с автобус в Мандалей. Свободно време и нощувка.

Ден 8 / 26 февруари 2021, петък / Нгапали
След закуска трансфер до летище за полет от Мандалей до курорта Нгапали – на брега на топлия Бенгалски залив. Трансфер и настаняване в луксозния хотел Amazing Ngapali Resort 5* разположен по протежение на обширните бели пясъци. Вечеря и нощувка.
Тук на брега на курорта Нгапали ще се убедите, че белите пясъци, кристално бистрата и чиста вода не са фото шоп ! В курорта няма опасни морски обитатели – нито морски таралежи, нито морски звезди, но най-важното е, че няма тълпи от туристи и денонощен шум от заведения.
Очаква Ви слънчево безгрижие, любезни и вежливи домакини, тропически градини потънали в зеленина и плажна прохлада на брега на топлия Бенгалския залив.
Февруари месец е прекрасен за отмора в Нгапали, без дъждовни дни, с температура на въздуха около 30 °C и температура на водата около 27 °C. Това е началото на Вашата почивка !

Ден 9, 10 / 27, 28, февруари 2021, събота, неделя / Нгапали
Закуска. Свободни дни за почивка в прекрасния 5* комплекс.
Ако случайно почувствате скука или искате да се случи нещо по-динамично, курорта Нгапали дава добър избор. Чистата, прозрачна вода и малките вълни са идеални за шнорхелинг.
Има възможност и за целодневни екскурзии в района, гмуркане и риболов.

Ден 11 / 01 март 2021, понеделник / Нгапали
Закуска. Свободно време за почивка и отмора.
Днес ще бъде последната част от Приказката за Мианмар – предвидили сме нещо специално: Празнична вечеря (включена в цената), на брега на морето – директно на белите пясъци на Нгапали !

Очаква Ви приказна вечер под звездите
със спомени за чудните Кралства от земите на Мианмар !!

Ден 12 / 02 март 2021, вторник / Нгапали – Янгон - Доха
Закуска и отпътуване с полет Нгапали – Янгон.
Кацане около обяд и трансфер до хотел Melia Yangon 5* за обяд в ресторанта на хотела.
Кратка почивка и възможност за последно пазаруване в близкия шопинг център.
Трансфер до летище Янгон за обратен полет до Доха в 19:25. Кацане в Доха в 23:15.
По желание доплащане за единствения намиращ се на самото летище хотел или ползване на бизнес салон (lounge) на летище Доха
(с предварителна резервация и плащане преди отпътуване).

Ден 13 / 03 март 2021, сряда / Доха – София
Продължение за България в 07:10. Кацане в София в 11:25.

Край на програмата.

Важно

Важно!

 • Общата цена на пътуването е валидна при група от минимум 12 туристи;
 • Краен срок за събиране на групата: 10.01.2021;
 • Доплащането става в срок до: 17.01.2021;
 • Необходими документи: валиден международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане в България, попълнен договор на ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР и депозит от 2000 лв на човек;
 • Подаването на заявление за виза за Мианмар се извърша предварително онлайн от Профи Травъл Център. Необходима е електронна цветна снимка с размери 4.8 х 3.8 см.
 • Плащането става в брой, с кредитна карта или по банков път: "ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР" ЕООД, РАЙФАЙЗЕН БАНК, IBAN: BG72 RZBB 9155 1000 5549 40, BIC: RZBBBGSF;
 • За посещение на Мианмар няма задължителни ваксини;
 • Към момента се изисква отрицателен PCR тест при влизане в Мианмар;
 • Към момента се изисква PCR тест след пристигане обратно в България и ако той е отрицателен, не се налага карантина.
 • Относно условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на внасяните паразитни болести и съгласно Наредба № 17 от 30.07.2008 на МЗ Ви съветваме да потърсите специализирана информация от лекар-пазазитолог, който да може да Ви консултира лично относно риска от заразяване и начините за предпазване от тропически паразитни болести във връзка с предстоящото пътуване.
 • Списък на страните с разпространение на различните видове малария е достъпен на Интернет страницата на НЦЗПБ.
 • За контакти: НЦЗПБ - сграда „Вирусология“, София 1233, бул. Ген. Столетов 44А,
 • РЗИ – Столична регионална здравна инспекция, София, ул. "Враня" № 20, ет. 2
 • Смяната на посочените хотели с подобни от същата категория не се счита за значителна промяна на програмата;
 • При желание от страна на клиента Профи Травъл Център може да предложи пътуване в бизнес клас на Qatar Airways;
 • Настаняването в хотелите е след 14:00, а освобождаването на стаите до 12:00;
 • Допълнителните екскурзии се заявяват и заплащат при доплащане на екскурзията;

 

Цените са изготвени при валутен курс 1 щатски долар = 1.65 лв. При промяна на валутния курс на щатския долар към лева с повече от 3%, Профи Травъл си запазва правото да актуализира и промени цената на екскурзията към момента на доплащане. Профи Травъл не носи отговорност при анулиране или смяна на часовете на полетите от страна на превозвача.

Профи Травъл ЕООД има сключена застраховка «Отговорност на туроператор» при ЗД «Лев Инс» с адрес на управление гр. София, bул. «Цар Борис III»136 В.

Резервирай сега тази екскурзия

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg