Най-големите забележителности на Москва

Червения площад

Червеният площад е най-големият и най-известният площад в Русия. Историята му датира от 1490-те, когато в Москва е построен новия Кремъл от червена тухла. Източната страна на укреплението е била уязвима, тъй като не е защитена от реките, нито от други естествени бариери. Тази зона извън стените била разчистена, за да се създаде огнестрелно поле, известно днес като Червен площад.

След революцията той е запазил своето значение. Дори трупът на Ленин е запазен в мавзолей, построен в близост до Кремълската стена, превръщайки го в идеологически център на Червена Москва. Владимир Ленин почива през 1924 г. и оттогава поддържането на неговите останки струва на руската държава над 210 000 долара годишно. На всеки няколко дни екип от учени проверяват тялото и наблюдава състоянието на кожата му, поддържайки вида му естествен. Тялото му, с изключение на органите, се балсамира отново на всеки 18 месеца. От време на време учените заменят увредената тъкан с изкуствен материал. Много хора спекулират, че тялото изобщо не е истинско. Най-добрият начин да разберете дали е така е като се убедите сами по време на екскурзия до Москва.

Червеният площад не се е променил много през последните 100 години. Посетителите сега идват на Червения площад, за да оценят красивата му архитектура.

Не много хора осъзнават, че името му няма нищо общо с комунизма или съветската Русия. Старата руска дума за „красив“ и „червен“ е една и съща; “Красная площадь” означава „Красив площад“.

Червеният площад е централният и главен площад на столицата и символичният център на цяла Русия. Стоейки на него пред погледа се разкрива гледка към най-значимите сгради в Москва: Кремъл, универсален магазин ГУМ (красив и световно известен универсален магазин) , Държавен исторически музей, Мавзолея на Ленин и Катедралата "Св. Василий". Всички големи улици на Москва започват оттук. Постоянно жужащ от активност, Червеният площад често е дом на много пазари, фестивали и празненства. Той е задължителна забележителност в Москва. Тази година ще го посетим по време на 2 екскурзии до Русия - през май и през юни.

Кремъл

Това е не само най-голямата средновековна крепост в Русия, но и най-голямата активна крепост в цяла Европа. Разбира се, има по-големи конструкции от този вид, но Кремъл е единствената, която все още се използва.

Името „Кремъл“ официално означава крепост и в тази историческа сграда някога се е намирало най-смъртоносното оръдие на руската империя - Цар Топ. Теглото му е 39.312 тона, излято е през 1586 г. и никога не е било използвано във война, но все пак е най-голямото оръдие по калибър, според Книгата на рекордите на Гинес.

Московския Кремъл е мястото, където може да се види най-голямата камбана в света. Цар Камбана е с височина 6,14 метра и е направена през 1735 г., счупена е по време на леене на метали и така и не звъннала за първи път.

В наши дни Кремъл е в отличителен червен цвят, но това не винаги е било така. През 18 век той е направен от тухла и покрит с бяла боя. Промяната в цвета се случва в края на 19 век.

Юрий Гагарин, първият човек в космоса, е погребан в Кремълската стена в Москва. Космонавтите идвали тук да се поклонят преди излитане в космоса.

В дните на царска Русия, четирите Кремълски кули са били покрити с двуглави орли - руски герб от XV век. През 1935 г. съветското правителство замества орлите, които са разтопени и заменени от петолъчките, които познаваме днес. Петата звезда на Водовзводната кула е добавена по-късно.

По време на Втората световна война Кремъл е сложно камуфлиран, за да изглежда като жилищен блок. Църковните куполи и известните зелени кули са били боядисани съответно в сиво и кафяво, фалшиви врати и прозорци са били нарисувани по стените на Кремъл, а Червеният площад е бил покрит с дървени конструкции. Това сигурно е помогнало и той не е понесъл много щети, въпреки че Москва е била силно бомбардирана през 1941-42 г.

Кремълските дворци са дом на най-могъщите жители на Русия през годините, с изящната си архитектура и богато украсени екстериори, които запазват усещането за своето славно минало. Личните стаи на царете, подписването на много забележителни договори и настоящата резиденция на руския президент - всяка частица в тях има славна история.

Катедралата „Василий Блажени”

Цветните куполи във формата на лук на катедралата Свети Василий са символ на Русия по цял свят. Малко забележителности са толкова емблематични не само за Москва и Червения площад, но и за цялата държава. Официално известна като „Покров Богородичен“, Катедралата Василий Блажени е устояла от 1561 г. до днес, което е истинско чудо, имайки предвид предвид бурната история, която е преживяла.

На 14 октомври 1991 г. катедралата "Свети Василий" е отворена отново за църковни служби, след като 6 десетилетия, по време на социализма в нея е било забранено да се провеждат религиозни обреди, а е била използвана като обществен музей.

Как архитектите през 16 век са измислили начин да построят толкова сложна, много спирална конструкция без скици и чертежи е била загадка за векове. Разказва се легенда, която гласи, че след като била завършена, Иван IV разпоредил архитектът да бъде ослепен, за да не може никога да създаде произведение с подобна красота. Точно кой е бил този архитект и дали историята е вярна, обаче остава загадка. Друга легенда казва, че Наполеон е искал да я демонтира и закара във Франция, но тъй като нямало как да го направи, решил да я унищожи с динамит. Според преданието завалял спасителен дъжд, който предотвратил експлозията. Дали и колко истина има в тези разкази никой не може да докаже, но че катедралата има уникална красота, която няма аналог на планетата - всеки може да види.

Тези ярки цветове са сравнително нови. Катедралата някога е била бяла, а куполите й са били златни. До края на 19 век Кремъл е бил боядисан в бяло и катедралата също. Червената тухла и многоцветните декорации са по-скорошно допълнение, направено през 1860 година.

Оръжейната палата

Оръжейната палата е част от комплекса на Големия Кремълски дворец и е истински ковчеже със съкровища. Това е един от най-старите музеи в Москва, разположен в сграда от 1851 г., проектиран от императорския архитект Константин Тон. Като една от задължителните забележителности при обиколка на Москва, тя обхваща колекция от над 4000 предмета от приложното изкуство на Русия, религиозни артефакти и известната шапка на Мономах - древната държавна регалия.

Сградата е архитектурен паметник от средата на XIX век, украсена с 58 мраморни барелефи и портрети на руски царе и велики князе.

Съдържа колекция от царско оръжие, бижута и най-абсурдно претрупаните предмети на домакинството на кралското семейство. Съкровищата в тази колекция варират от десет безценни яйца на Фаберже, художествени шедьоври от V до XX век, церемониални царски дрехи за коронация, престола от слонова кост на Иван Грозни до изящно украсени кралски карети. По време на обиколка на Оръжейната палата се виждат и древни държавни регали, дрехи на Руската православна църква, най-голямата колекция от златни и сребърни изделия от руски майстори, западноевропейско художествено сребро, церемониално оръжие, и конна церемониална сбруя.

Най-високото художествено ниво и особената историческа и културна стойност на експонатите превръщат Оръжейната палата на Московския Кремъл в задължителна спирка за туристите.

Коломенское и Двореца на Алексей Романов

Няколко километра югоизточно от Червения площад се намира бившето кралско имение Коломенское. Това е голям музеен резерват от 390 хектара, в който може да прекарате много часове като просто да се скитате, наслаждавайки се на духа на Средновековна Русия.

В Русия не са оцелели много дървени крепости. Някои са унищожени от пожар, други - от времето. Всъщност в целия свят са останали само няколко оригинални дървени крепости. В Коломенское могат да се видят две от тях в Музея на дървената архитектура на открито. Първият е Сумски Острог - някога е бил разположен на територията на съвременна Карелия и е защитавал жителите от шведските атаки, докато кулата Моховая е възстановена с помощта на стари чертежи. Втората дървена крепост е била транспортирана от сибирския град Братск и през 17 век е служила като затвор.

Коломенское за първи път се споменава в средата на 14 век и е било любимата резиденция на много руски владетели. Началото на имението е свързано с царуването на Алексей Романов, който построил тук красив дворец. За съжаление, това прекрасно творение вече не съществува - нов дворец седи на мястото му, построен с помощта на рисунки на своя предшественик.

Спокойните сенчести градини, уникалната руска архитектура от 16-17 век и изумителният Дървен дворец на втория Романов цар Алексей, често наричан от съвременниците си „осмото чудо на света“, правят идеално полудневно пътуване.

В Коломенское може да се види и невероятната красота на дървена православна църква от 17 век, която е била донесена и сглобена на място от Архангелска област. Тя може да се похвали, както с вътрешна, така и с външна декорация.

Имението Коломенское е най-старото селище на територията на Московска област. Археолозите са открили, че първите древни селища, появили се тук са от каменната ера. Коломенское е обвито в легенди. Казват, че тук времето се пречупва - щом влезеш в някое от деретата, можеш да се изгубиш за няколко години.

През XVII век първият цар от династията Романови - Михаил Федорович - обявява Коломенское за кралската лятна резиденция, където владетелят и семейството му прекарват много време. През 1667 г. Алексей Романов положил основи на известния дворец Коломна. Най-добрите местни дърводелци, архитекти и занаятчии взели участие в изграждането на кулите и залите. Царското имение се състояло от 270 стаи. Височината на залите достигна 30 метра.

Гордостта на цар Алексей Романов били шестте градини в Коломна. Имението било покрито с хиляди ябълки, круши и череши. Царят наредил да засадят дъбова горичка, кедри и дори няколко орехови дървета.

Връхната атракция при пътуване до там е църквата Възнесение от 1530 г. . Тя е защитена от ЮНЕСКО. Великолепната бялокаменна църква е създадена да отбележи раждането на наследника на престола Иван, цар Иван Грозний.

Царят наредил да построят още едно изключително здание в чест на сватбата си. Църквата на Йоан Кръстител, изненадващо приличаща на катедралата "Успение" на Червения площад, която е построена от същите архитекти.

Цар Алексей Романов обичал силно Коломенское и всяка пролет голямото му семейство, царския двор и дори царското съкровище се премествали от официалната резиденция в Кремъл в царското село на югоизток. През 1667-1668 г. е издигнат великолепен дървен дворец. В един комплекс от двора на Суверена имало дървени имения с 270 стаи, домашна църква на Дева Мария, двор с храни, приемни, полковнически палати и стражеви стаи.

Каменните конструкции оцеляват до днес, но дървеният дворец е унищожен в пожар. Наскоро той е пресъздаден по оригиналните чертежи, намерени в архивите. Дървеният дворец представлява оригинален вътрешен декор на кралско помещение и характеризира придворния етикет и социалния живот от 16-17 век.

В наши дни Коломенское е природен ландшафтен музей-резерват на открито: Етнографско изкуство, исторически и архитектурен комплекс със съществуващите съоръжения на средновековна ферма, конюшни, ковачница, пчелин, воденица - всички те са разположени на 390 хектара.

След реставрацията му през 2011 г. в Коломенское всяка година се провежда най-големият руски панаир с мед.
Посетете на-големите забележителности на Москва с Профи Травъл Център

Коломенское и Москва са само част от екскурзиите ни в Русия. Разгледайте екскурзията в Русия през май или екскурзията в Русия през юни, или се свържете с нас при въпроси.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg


„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Стойността на отпусната помощ е 7 977,16 лв., от които 6 780,59 лв. европейско и 1 196,57 лв. национално съфинансиране. Средствата по проекта бяха използвани за покриване на разходи по различни туристически пакети и благодарение на тях се запази стабилността и устойчивостта на фирмата.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал. Стойността на отпусната помощ е 94695.90 лева.”

"ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.101-0135 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“ за дейности, необходими за преодоляване на недостига или липса на оборотен капитал, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Стойността на отпусната помощ е 14 102,90 лева.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Договор BG16RFOP002-2.089-0733-С01 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”. Стойността на отпусната помощ е 50 000 лева.”