Бутан, земята на гърмящия дракон

Бутан - една от 20-те най-щастливи държави в света и единствената въглеродно негативна на цялата планета. Над 70% от територията на държавата е залесена. Тя е единствената страна в света, напълно забранила тютюнопушенето и търговията с тютюн от 2004 година. Освен това рядко ще забележите някой да използва пластмасови торбички. Все пак пълна забрана на найлоновите торбички все още няма. Макар в страната да се провеждат демократични парламентарни избори тя е кралство с настоящ (пети) крал Джигме Хесар Намгиал Вангчук. Малката азиатска държава е носила много имена през годините, които имат интересни значения - „краят на Тибет“, „югът на Тибет“, „Южната земя на мрака“, „Южната страна на четирите пътеки“, „Южната земя на сандаловото дърво“ и „Южната страна на лековитите билки“. Сегашното име на страната на тибетски е Друк Юл или „Страната на гърмящия дракон“.

Бутан все още е мистична за повечето хора страна, тъй като до 90те години на миналия век е била напълно изолирана от света. Дори телевизията е била забранена до 1999 година. Въпреки, че е бедна държава здравните грижи и образованието са безплатни, както за жителите, така и за посетителите на Бутан.

Будизмът е жизненоважна част от живота в земята на гърмящия дракон. Цялата страна е осеяна с крепости (дзонг), ступи, манастири и молитвени колела -  символи на тяхната вяра. 75% от населението са будисти, останалите - индуисти.

Загадъчната страна на планини, магия и манастири пази митове и легенди, които заинтригуват любопитни изследователи от целия свят. Древното величие на страната може да се види в запазените форми в манастирите и музеите.

Паро

Огромната идилична долина на Паро, заобиколена от богато засятите с ориз полета, се намира в низините на планината Джомолхари. Оградена с планини от всички страни, долината е дом на единственото международно летище в страната, свързващо Бутан със света. Изпълнена с исторически места и осеяна с традиционни селски къщи, долината предлага много за туристите.

В района има над 155 храма и манастира, някои датиращи от XIV век.


Та Дзонг - Национален музей на Бутан

Та Дзонг - Национален музей на Бутан

Задължително място за разглеждане в Паро е Националният музей. Значението на „Ta Dzong“ е „наблюдателна кула“. Всъщност тя е построена, за да служи като крепостна кула за защита на Паро Дзонг - голяма крепост и манастир на будисткото училище от школата Друкпа на традицията Кагю. Сградата на музея има 7 етажа и дизайнът ѝ е уникален, тъй като е кръгла и има форма на раковина. Структурата на сградата също наподобява съединението на слънцето и луната. Смята се, че този съюз е олицетворение на славата и победата.

По-рано Та Дзонг е служил за настаняване на бутански войници. Използван е и като затвор за пленници. Благодарение на крал Джигме Дорджи Вангчук, Та Дзонг е официално открит и превърнат в музей през 1968 г. Той съхранява над 3000 предмета като най-старият е от преди 1500 години, включително колекции от текстилни будистки свещени икони (танки), оръжия и множество артефакти от региона.

Един от мистериозните и интригуващи предмети, които се съхраняват в Националния музей, е яйце от муле. Няма никакви писмени сведения за неговия произход, съществуването му е основано на събрани разкази от онези, които са го помнили най-добре.


Паро дзонг - будистки манастир и крепост

Древен дървен мост води до великолепната крепост, надвиснала над град Паро.  Паро дзонг е един от най-типичните и разпознаваеми архитектурни ансамбли в Будисткото Кралство. Наричан е още Ринпунг дзонг в превод „Крепост на камарата бижута“. Дзонговете в Бутан обединяват в себе си много функции: административни, светски, управленски и духовни затова местните жители ги посещават облечени в пъстри национални носии. В манастира има 14 храма и олтара.

Дзонгът е съставен от пететажна централна кула, известна като Уце и обширен двор, обезопасен от високи стени. Те са осеяни с прозорци и са декорирани с тържествени традиционни дърворезби, както и с обикновена боя в бяло и червено. В Уце се помещава светилището на местните божества-пазители - важно място за поклонение.

Терасата предлага фантастична гледка към град Паро.


Манастир Таксанг - Леговището на тигъра

Това е най-известният будистки храмов комплекс в цял Бутан. Произходът на Паро Такцанг е затънал в мъглата на историята, точно както мястото, където се намира е обвито в планинска мъгла. Отдалеченото му местоположение е съсредоточено около таксанг (което означава "Бърлогата на тигъра" на тибетски или както е известен - "Леговището на тигъра") - една от тринадесетте хималайски пещери, които са били използвани за медитация от Гуру Ринпоче, известен също като Падма Самбхава. Легендата разказва, че той е пристигнал в долината Паро в Бутан на летящ тигър и е медитирал в пещерата точно три години, три месеца, три седмици, три дни и три часа.

Най-уникалната част от храма "Леговището на Тигъра" е богато украсената му архитектура, която е омагьосваща. Неговият изискан архитектурен облик е оформен в най-добрите традиции на будизма. Този манастир има бели сгради със златни покриви и се състои от 4-те основни храма и серия от осем пещери. Сградите са свързани с мрежа от тесни каменни пътеки и няколко нестабилни мостове като достъпните пещерите са зад храмовете.

Почти всяка една сграда на този спокоен храм има балкон с омагьосващата гледка към околната долина. В залата на хилядите Буда е разположена голяма статуя на тигър. Тигърът е уважаван като символ на Паро Такцанг заради легендата.

Хималайска приказка

Всички изброени изключителни места в Бутан ще посетим по време на екскурзията ни "Хималайска приказка" в Непал, Бутан и Индия. Те са само малка част от невероятни и непознати забележителности, които ще разгледаме.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg


„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Стойността на отпусната помощ е 7 977,16 лв., от които 6 780,59 лв. европейско и 1 196,57 лв. национално съфинансиране. Средствата по проекта бяха използвани за покриване на разходи по различни туристически пакети и благодарение на тях се запази стабилността и устойчивостта на фирмата.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал. Стойността на отпусната помощ е 94695.90 лева.”

"ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.101-0135 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“ за дейности, необходими за преодоляване на недостига или липса на оборотен капитал, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Стойността на отпусната помощ е 14 102,90 лева.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Договор BG16RFOP002-2.089-0733-С01 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”. Стойността на отпусната помощ е 50 000 лева.”