Асакуса, градът на боговете

Една екскурзия в Токио не е пълна без посещение на религиозния комплекс на Асакуса. Всички храмове и древни забележителности, сякаш те връщат в отминал период от живота в Япония.

Въпреки, че го наричат “най-старият храм в Токио”, всъщност само няколко от сградите оцеляват след 2-рата Световна Война. Сред тях е Светилището Асакуса Джинджа. Друга спасена е портата Нитмон. Някога тя е била вход към храма Сенсьоджи и датира от 1618г.

Порта Каминаримон

Днес портата Каминаримон се използва за вход на комплекса. Позната е още като „Портата на гръмотевицата”. Ярко червената врата с огромен хартиен фенер и статуи на Фуджин и Райджин привлича туристи от цял свят. Тя е външната от две големи входни порти.

Пътеката към светилището, разположено между основната зала на Каминаримон и Сенсьоджи, е известна като шопинг аркадата Накамисе. Още през 18 век тук е имало магазини, което прави тази улица една от най-старите в Токио. По протежение на туристическата търговска улица с дължина 250 метра и около 90 магазина, в които се продават огромно разнообразие от сувенири и стоки. Там има от сладките, наречени “kaminari-okoshi”, направени от ориз. Може да се опитат и традиционните японски сладки с размер на хапки, наречени „ningyo-yaki“ - с паста от червен боб и пандишпан. Всичко, което има нещо общо с Япония, може да бъде намерено на тази улица. От омамори (японски амулети), кимоно, мечове на самураи до суши, якутори и дори юфка. Разходката и дегустирането на японските деликатеси е задължително при екскурзия до Асакуса. В края на улицата е двуетажната порта Хозомон.

Порта Хозомон

Хозомон - „Порта към съкровищницата“ е вътрешната от двете големи входни порти, която води до Сенсьоджи.

С нея е свързана една от мистичните истории на храма. През 1960 г. японски бизнесмен научава, че е смъртно болен. Той отива в храма Сенсьоджи да се моли за чудо. И то наистина се случва. Той оздравява напълно. За да изрази своята благодарност той дарява портата на Асакуса.

Най-поразителната част на тази нея е фенерът. Висок е не по-малко от 4 метра и тежи повече от 500 килограма. На всеки десет години тежкият червен фенер се заменя от компанията Panasonic. Оздравелият бизнесмен е създателят на световноизвестната фирма.

Точно до портата Хозомон е поразителната пагода от пет етажа. Тези двете са най-фотографираните места в Асакуса не само заради впечатляващия си архитектурен дизайн.

Годжюното

Годжюното - пететажната пагода - там хората отиват да се молят в навечерието на Нова година. Петте нива представляват петте елемента на Вселената - земя, огън, вятър, вода и небе. Тази великолепна сграда се издига на 53 метра, което я прави една от най-високите пагоди в Асакуса.

Преминавайки през портата Хозомон се стига до главната зала. Храмът Асакуса е разположен от лявата страна на основната сграда на Сенсьоджи.




 

Храм Сенсьоджи

Основният храм в Асакуса е Сенсьоджи. Той е невероятен и много колоритен. Посветен е на много мистериозна златна статуя.

Легендата за храма Сенсьоджи разказва, че през 628 г. двама братя рибари извадили от водите на р. Сумида статуя на богинята на милосърдието Каннон. Всеки път, когато те хвърляли статуята обратно във водата, тя сама излизала на повърхността и се връщала при тях. Те я занесли на вожда на селото и той построил олтар за статуята, а по-късно бил създаден и първия храм в близост. Така постепенно бил изграден целия храмов комплекс.

Сенсьоджи, наричан още храма Асакуса Каннон, е известен и като Айфеловата кула в Токио, поради своето историческото и културното значение. Храмът Сенсьоджи всъщност е по-стар от самия град Токио, с близо хилядолетие и половина повече история, съдържаща се в неговите грандиозни основи. Въпреки модерната фасада и това, че по-голямата част от сградите са реконструирани след Втората световна война, самото място датира от VII век.

По време на периода Едо, храмът Сенсьоджи е бил използван като храм за молитва за шогуната на Токугава. В резултат на това храмът Сенсьоджи процъфтява в град Едо (днешно Токио). Асакуса е представител на тази шитамачи (в центъра на града) култура от периода Едо, а храмът Сенсьоджи е едно от най-известните от тези места.

При посещение на храмове и светилища в Япония, едно от първите неща, което се забелязва, е фактът, че всички те имат малки, каменни фонтани с черпаци. Хората ги използват, за да се пречистят с вода, преди да влязат вътре в храма или светилището.

Тези фонтани обикновено са направени от камък, с дървен, триъгълен покрив и декоративен чучур, от който водата се излива в басейн. Над него има няколко дървени или метални черпаци.

Дори и най-малките светилища или храмове в Япония имат фонтани с черпаци. Храмът Сенсьоджи не се различава. Неговият фонтан, декориран с каменни дракони, е разположен близо до долния десен ъгъл на стъпалата.

За допълнително пречистване е успокояващият аромат издигащ се от големия глинен съд, известен като джокоро. В него се изгаря тамян. Много хора вярват, че докосването на дима по наранени части на тялото може да има лечебен ефект.

Гадаене с Омикуджи

Омикуджи са специални хартиени ленти, които предсказват късмета, когато се отправя молитва към боговете и Будите на даден храм или светилище. Съдържанието, написано на този малък лист хартия, показва съдбата. Мнозина ги наричат лотарията на съдбата, защото начинът, по който получавате Омикуджи е като лотария. Това е друга уникална японска традиция, която може бъде изпитана в храма Сенсьоджи.
Действието на kami wo musubu или връзването на хартията се препоръчва от храма като средство за гарантиране на късмета.

По време на периода Едо камбаната на храма е звъняла, за да показва на хората часа. В днешни дни тя може да се чуе само веднъж на ден, в 6:00 сутринта. Освен по време на новогодишната нощ, тогава камбаната бие 108 пъти, за да очисти хората от 108 вида желания и алчности, които човечеството има, според будистките вярвания.

Светилище Асакуса Джинджа

Точно до храма Сенсьоджи е разположено Асакуса Джинджа. Това светилище може да не е толкова популярно, колкото другите атракции, но със сигурност заслужава да се види.

След портата на Тори, красивата му обстановка на светилището излъчва по-спокойна атмосфера. То е построено през 1649 г. в прослава на двамата братя, открили златната статуя на Каннон.

Светилище Асакуса Джинджа е известен още като Санджасама - Светилище на тримата богове - оттук и името на Sanja Matsuri - ежегоден фестивал, който се провежда в средата на май. [ вижте нашата екскурзия до Япония през май ]

През цялата година в района на храма Сенсьоджи се провеждат различни мероприятия, но този се смята за един от най-големите и най-смелите шинто фестивали в Токио.
Основното събитие е парад на традиционни изпълнители и музиканти по улиците.
Храмът на Асакуса Джинджа се счита за едно от културните съкровища на Япония - оцелели след масовите бомбардировки над Токио по време на Втората световна война.
Япония - пътуване във времето
Япония е древна държава, която предлага много забележително за туристите. Отделили сме ѝ 12 дни през месец май в нашата екскурзия Япония - пътуване във времето.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:00 - 18:00 +359 897 967 485 plovdiv@profitravel.bg