Аляска - глетчери и златна треска

Аляска

Аляска от алеутски се превежда като Великата земя. Тя е най-голямата защитена природна зона в Съединените щати. Цивилизацията е посегнала само на около 160 000 декара от 365 милиона декара, останалото е все още недокоснато диво място. Близо една трета от Аляска се намира в Арктическия кръг.

Европейците за първи път откриват Аляска през 1741 г., когато датският изследовател Витус Беринг я забелязва при дългото си пътуване от Сибир. Първото селище в Аляска е създадено от руски китоловци и търговци на козина на остров Кодиак през 1784г. Аляска има 3 милиона езера, 29 вулкана и повече от 100 000 ледници.

Вътрешността на Аляска е известна с многото си естествени геотермални горещи извори.

Скагуей

Скагуей е най-доброто място за посещение в Аляска. Някога е наричан "входът към Клондайк", а сега е известен и като „Градът градина на Аляска“, защото плодородната почва, подходящата влага и дългите летни дни са предпоставки за отлична реколта. Оригиналното име на Скагуей, Скагуа, означава „Дом на северния вятър“ на тлингит.

Улиците на историческия център на Скагуей са очертани от подредени дървени дъски и реставрирани сгради, изглеждащи същите, както преди 100 години. В район от 7 пресечки са разположени исторически магазини и ресторанти с фалшиви фасади, дървени тротоари, местни жители в костюми от времето на златната треска и реставрирани сгради, много от които са част от Националния исторически парк Klondike Gold Rush. Залата на Арктическото братство със своите над 8 883 пръчици от плавей, приковани към нея, се смята за най-фотографираната сграда в Аляска.

Обиколката White Pass & Yukon на Скагуей е определена за Международна историческа забележителност на строителството. Титла, която споделя само с 35 други в света, включително Айфеловата кула, Статуята на свободата и Панамския канал.

С повече животни, отколкото хора, повече километри пътеки, отколкото асфалтирани пътища и повече заобикалящи планини, отколкото може да се разгледат за един ден, Скагуей е една от столиците на дивата пустош на Аляска. Тя е заобиколена от крайбрежни водни пътища, гъста дъждовна гора, стръмни планини и диви, пълни с цветя, алпийски поляни. Скагуей предлага всяко легендарно преживяване в Аляска.

Клондайк

Златната треска в Клондайк била последната от многото, белязали последната половина на 19 в. През 1898 г. тя довела до масов наплив на повече от 30 000 души в града. По това време в Клондайк картофите били толкова ценни заради съдържанието си на витамин С, че миньорите са търгували злато за тях.

През 1998 г. на 100-годишнината от голямата треска канадското и американското правителство подписаха съвместна декларация за създаване на Международния исторически парк Klondike Gold Rush, в чест на тази споделена глава в историята на севера. Заедно отделните места, съставляващи международния парк, съхраняват и разказват историята на Голямата Златна Треска. Паркът, управляван от Националната паркова служба, се състои от четири части: исторически квартал от 7 пресечки в бизнес зоната на Скагуей; тесен район от земя с дължина 17 мили, включващ пътеката Chilkoot коридор, включващ пътеката Бял Преход; и център за посетители на 319 и 2nd, Сиатъл, Вашингтон.

Паркът е възстановил 14 от 15-те исторически сгради, които е закупил, заради тяхното историческо значение за историята на златната треска. Шест от реставрираните сгради са отдадени под наем, други помещават посетителски център и административни офиси, жилища за персонал, а някои като Салона за талисмани и къщата на Дж. Бернар Мур - служат като експонати. Къщата на Мур, построена от визионера основател на Скагуей, е популярна атракция. Възстановена през 1904 г. и обзаведена с оригиналната фамилна покъщнина, Домът на Мур документира какъв е бил семейният живот в късната викторианска епоха в пионерския град на Аляска.

Пътеката Чилкуут е от световна класа и е известна като „най-дългият музей на открито в света“. От началото на маршрута до златните полета на Юкон, тя осигурява вълнуващи 33 мили зрелищно пешеходно пътешествие.

Глетчерите

Пет процента от Аляска е покрита с ледници. Има много малко места по света, особено достъпни, където може да се видят и докоснат ледници, както в Скагуей! За любителите на приключенията, има редица обиколки, които позволяват да се видят отблизо и лично.  Ледниците са най-големите в САЩ, а Аляска е щата, който може да се похвали с най-дългата брегова линия в страната. Глетчерите са задължителни за всяка екскурзия в Аляска с посещение в Скагуей!

Заливът на глетчерите

Високите планински върхове, изваяните от лед фиорди, изобилието от водни диви животни и най-вече масивните ледници, стигащи до морския бряг, правят Национален парк и резерват Glacier Bay (Залив на глетчерите) една от най-зрелищните гледки в Аляска и задължителна спирка за всеки круизен кораб, плаващ на север през Югоизточна Аляска. Паркът от 3,3 милиона акра наистина е ледена необятна пустиня.

Националният парк и резерват Залив на глетчерите е обявен за национален паметник през 1925 г. През 1980 г. районът е превърнат в национален парк и резерват, а 2,7 милиона декара е приет за дива природа. През 1986 г. паркът се превръща в биосферен резерват, а през 1992 г. районът е обявен за обект на световно наследство. До него може да се стигне само със самолет или лодка.

Преди векове обширният ледник, достигащ водата, покривал целия залив. Към 1750 г. ледът започва да отстъпва. През последните 260 години той се е стопил с близо 60 мили до началото на залива. Хиляди ледници са осеяни из Националния парк и резерват Glacier Bay. Заедно националният парк и резерватът покриват 3 283 000 декара (13 286 квадратни километра) - разнообразна дива природа. Паркът има над 700 мили назъбена брегова ивица.

Grand Pacific Glacier всъщност се намира в две страни. Част от проливния ледник е разположен в тесния морски залив Рийд  в рамките на Националния парк Glacier Bay в Аляска, САЩ, докато другата част може да бъде открита в Британска Колумбия, Канада. През 1700-те години ледника Grand Pacific изпълвал целия залив.

Заливът е преживял поне четири големи ледникови увеличения и четири големи смалявания и служи като лаборатория за научни изследвания на открито. Маунт Феъруедър е най-високият връх в югоизточната част на Аляска. Огромното разнообразие от растителни съобщества вирее, както на безплоден терен, който се възстановява от ледниковото оттегляне, така и в буйната умерена дъждовна гора. Историята на наследственост на растенията никъде не е по-богато разказана, колкото в Залива на глетчерите.

Паркът опазва част от територията на предците на племената Хуна Тлингит. Във връзка със стогодишнината на Националния парк през 2016 г. е завършена и отворила вратите си племенната къща Huna Tlingit. Украсена с традиционните дърворезби и тотемни стълбове, тя е била първата постоянна къща на племето в района, тъй като напредващия ледник е унищожил селата на Tlingit преди повече от 250 години.

Национален парк Glacier Bay включва многобройни ледници - много от тях активно се срутват в залива. Шоуто може да бъде грандиозно. Тъй като водата подкопава ледените фронтове, големи блокове лед - с височина до 60 метра - се откъртват и се разбиват във водата. От ледникът Джонс Хопкинс падат толкова огромни късове лед, че рядко е безопасно да се стигне на разстояние 2 мили от скалите му.

В паркът и резерват се живеят кафяви и черни мечки, планински кози, лосове, китове, тюлени, плюс орли и повече от 200 други видове птици. Заедно с Wrangell-St. Elias Национален парк и резерват и парк Tatshenshini-Alsek в Британска Колумбия, тази дива пустош от 24 милиона декара е най-голямата международна защитена зона в света.

Екскурзия с 8 дневен круиз в Аляска

Всички изброени места са включени в нашия круиз в Аляска. Лятното ни приключение в Канада с изключителния 8 дневен луксозен круиз в Аляска, включва посещения на Монреал, Квебек, Торонто, Ниагарски водопад, Ванкувър, Джуно, Скагуей, Заливът на глетчерите, Кетчикан, Ванкувър. Виж датите и как да резервираш тук.

Новипредложения

Профи Травъл Център

Централен офис понеделник до петък 09:00 - 18:00 бул. "Витоша" 156, ет. 1 0882 34 55 55 02/951 61 49
Офис Пловдив понеделник до петък 9:30 - 17:30 бул."Марица" 91 +359 897 967 485


„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Процедура на подбор на проекти BG16RFOP002-2.092 „Подкрепа на предприятия, регистрирани по Закона за туризма като туроператор или туристически агент, за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал, чиято стойност се калкулира в стойността на предоставяната туроператорска/турагентска услуга. Стойността на отпусната помощ е 7 977,16 лв., от които 6 780,59 лв. европейско и 1 196,57 лв. национално съфинансиране. Средствата по проекта бяха използвани за покриване на разходи по различни туристически пакети и благодарение на тях се запази стабилността и устойчивостта на фирмата.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.095 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“ за покриване на текущите нужди на кандидатите и извършване на разходи за оперативен капитал. Стойността на отпусната помощ е 94695.90 лева.”

"ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Схема за подкрепа BG16RFOP002-2.101-0135 „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки II“ за дейности, необходими за преодоляване на недостига или липса на оборотен капитал, настъпили в резултат от епидемичния взрив от COVID-19. Стойността на отпусната помощ е 14 102,90 лева.”

„ПРОФИ ТРАВЪЛ ЦЕНТЪР“ ЕООД е подкрепена от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” 2014-2020 по Договор BG16RFOP002-2.089-0733-С01 „Подкрепа за малки предприятия с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19”. Стойността на отпусната помощ е 50 000 лева.”